INTERNETSKI ČASOPIS
OŠ STJEPANA RADIĆA - BIBINJE

Tko su osobe s invaliditetom?

Odgovor na ovo pitanje dali su nam Albina i Denis koji su nas posjetili i održali predavanje učenicima petih i šestih razreda.

Već osam godina održavaju radionice po školama u želji za približavanjem invalidnosti djeci, načinu pomoći i prilasku osoba s invaliditetom. Naučili smo da je osoba s invaliditetom ona osoba koja ima dugotrajna tjelesna, intelektualna ili osjetilna oštećenja. Za osobe mlađe od 18.godina koristimo termin djeca s teškoćama u razvoju zbog mogućih promjena njihovog stanja.

Albina je slijepa osoba, a Denis je u invalidskim kolicima. Strpljivo su odgovarali na sva naša pitanja te nas potaknuli na razmišljanje o tome kako svakodnevno možemo pomoći osobi s invaliditetom, npr. prilikom prijelaza ceste ili stepenica, prilikom ulaska u vozila javnog prijevoza ili kako voditi slijepu osobu,… ali najbitniji je pravilan pristup osobi s invaliditetom pitanjem: „Treba li Vam pomoć?“ Ako osoba treba našu pomoć dat će nam točne upute kako bi se spriječile neugodne situacije koje nastaju zbog nedostatka  komunikacije.

Naglasili su kako svi trebamo sudjelovati u promicanju kvalitete života osoba s invaliditetom, a da bi suživot bio što kvalitetniji preduvjet su stavovi i razmišljanja bez predrasuda.

 

                                                                                                                                                                                               Pripremila: Vanda Sikirić, 5.c  

 

 

  

Free Joomla Lightbox Gallery