INTERNETSKI ČASOPIS
OŠ STJEPANA RADIĆA - BIBINJE

Lidrano 2019.

Nakon Općinskog, vesela ekipa krenula je na Županijsku razinu Lidrana.

U rano, maglovito jutro krenuli smo prema Obrovcu. Nakon pozdravne riječi ravnatelja Modrića, svatko je krenuo na svoju stranu.

Leticia Marija Kadija nastupila je s pjesmom Kacol, a Ivan Gverić s tekstom Moderna Crvenkapica. Na pojedinačnom scenskom izričaju Josip Sikirić izveo je tekst Sat prirode Sanje Pilić, Marija Harangozo je nastupila s pjesmom Vrime od turista Ante Sikirića te Lana Bugarija s Šenoinim Kamenim svatovima. Lutkari su izveli Šumu Striborovu, a novinarske boje branio je Ante Poetković s reportažom Ovisni o plesu pčela.

Dan nam je bio i više nego uspješan. Nakon pregršta pohvala, Moderna Crvenkapica našeg Ivana predložena je za Državnu razinu.

Ivanu želimo puno uspjega!

 

                                                                                                                                                               Pripremio: Ante Petković, 6.c

 

Kacol

 

Kad no baba juhu na sto stavi

ima soli, papra, kruva,

samo kacol još nam fali.

Pa se zlicon po pijatu mlati:

„Čin ću babo manestru izvati?“

 

A manestra na stolu je vruća

jedva dišu moja pluća.

Da se kuva juha i od vola

čin izvati kad nema kacola.

Kad se fešta i kad se slavi

Diko kaco dođe nan po glavi.

         Leticia Marija Kadija

 

Moderna Crvenkapica

Jedne subote dok se Crvenkapica odmarala od škole na svojem krevetu dopisujući se na Snapchatu, stiže joj poruka od mame iz kuhinje kako je baka bolesna. Pomisli: „Ionako mi fali love za bon, možda mi baka da 50 kuna, ako joj donesem zobenu kašu s chia sjemenkama i čaj od đumbira. Ipak je na dijeti, ne znam kojoj po redu.“

I tako Crvenkapica sve to potrpa u ruksak, uzme još najnoviji Story i Gloriju da se dodatno dodvori baki i krene kroz šumu od koje su ostali samo panjevi jer su je nedavno posjekli i odlučili napraviti parking. Vuk je glumio stablo i odjednom iskoči pred Crvenkapicu i pozdravi je: „Hej zelenkapice!“A ona njemu odvrati: „Hej vuče daltonistu!“ Vuku se to nimalo ne svidi, ali ostade miran. U glavi je već imao plan kako će je pojesti. I tako ona nastavi svojim putem. Kad je stigla kod bake, prvo se spojila na wi-fi adresu Zakon baka. Pružila baki košaru i primijetila dlakave ruke i neuredne nokte.

Bako, bakice nisi bila na manikuri i depilaciji? Nisam dijete drago, kozmetičarka na godišnjem.

Bako, bakice zašto imaš tako velike oči? Dijete drago, gledala sam Gospodina savršenog sinoć do kasno.

Bako, bakice zašto si se tako udebljala? Da mogu gostovati u emisiji Život na vagi.

Bako, bakice zašto su ti tako velika usta? Da mogu pojesti velike zalogaje kao što si ti.

Skoči vuk i proguta Crvenkapicu koja se za 16 sekundi našla u vučjoj mračnoj i smrdljivoj utrobi, upali bateriju na mobitelu i vidje svoju baku koja se iznenadi kad je ugleda.

Sad moraju čekati onog nesposobnog Luku koji još ni vojnu akademiju nije završio. Najednom začuju Luku kako puca nasumično po kući. Čuje se lomljava na sve strane. Crvenkapica se sjeti da joj je mobitel u ruci i nazove policiju koja je privela šašavog Luku, a vuka, pošto je zaštićena vrsta, vrate u šumu da i dalje presreće i napada nedužne ljude. Baka i Crvenkapica su ostale u vučjoj utrobi dok nije nestalo baterije na mobitelu. Onda odlučiše izaći. Crvenkapica od tada obeća sebi kako mora kupiti eksternu bateriju za mobitel jer bolje i da je vuk proguta nego da joj mobitel crkne.

 

                                                                                                                                                              Ivan Gverić