INTERNETSKI ČASOPIS
OŠ STJEPANA RADIĆA - BIBINJE

Irena Bausović, glumica: „Bolje je glumiti, nego čučati ispred TV-a!“

Od listopada ove školske godine u Bibinjama se održava dramska radionica Zvjezdice.

Radionicu je pokrenula profesionalna glumica Irena Bausović koja se bavi glumom već deset godina. U radionici sudjeluje tridesetak učenika, a među njima je i nekoliko vrtićke djece. Predstava kojom je dramska radionica započela svoj rad bila je Panika u Mrazogradu na kojoj su radili skoro 3 mjeseca te je izveli u sklopu Božićne priredbe. U prvom mjesecu su počeli izrađivati vlastite lutke koje će poslije animirati te planiraju rad na predstavi Štrumfovi.

Zanimalo nas je kako izgleda rad u dramskoj radionici te smo razgovarali s voditeljicom Irenom koja nam je otkrila kako je odlučila postati glumica, ima li i među malim Bibinjcima glumačkih talenata i još puno zanimljivih stvari.

Što ste htjeli biti kao dijete?

 • Od sedme godine želim biti glumica.

Što vas je potaklo da odaberete glumu?

 • Ne znam, to su geni, valjda.

Recite nam nešto o sebi.

 • Rođena sam 1986. i imam dvadeset i devet godina, upisala sam glumu… Evo, ima već oko šest godina da radim u kazalištu. S dvadeset sam godina upisala glumu i lutkarstvo i evo, ovo je već koliko…, aha, druga godina kako vodim dramske radionice s djecom i radim u kazalištu.

Jeste li se vidjeli u Hollywoodu?

 • U Hollywoodu? Ne.

Jeste li se zamišljali kao filmska glumica?

 • Ne, nisam, nisam! Volim kazalište.

 

   

Zašto ste odabrali voditi dramsku radionicu u Bibinjama?

 • Ne znam ni sama, iskreno da ti kažem.

Kakav su dojam na Vas ostavila djeca iz Bibinja?

 • Djeca iz Bibinja su, kako sami Bibinjci kažu, vrlo specifična. U to sam se sama uvjerila…

Koji je cilj rada u dramskoj radionici? Koje sposobnosti i talente možete u radu potaknuti kod djece? Od koje dobi bi djeca mogla početi s glumom?

 • Pa najbolje je da počnu od prvog razreda osnovne. Cilj je da radimo predstave, da glumimo, da pjevamo, da se igramo, da se opustimo, da danas-sutra rasteš i budeš gospodin, čovjek, da nemaš tremu pred bilo kakav nastup ili bilo što, nego da se ponašaš normalno, a ne da se bojiš i imaš nekakve strahove i probleme, eto.

Koje talente i sposobnosti želite usaditi u djecu?

 • Pjevanje, gluma, pokret, bilo kakve pantomime… sve to skupa.

Vodite li dramsku i na drugim mjestima?

 • Da, vodim dramsku i u Ninu, u Zadru, vodila sam u Sv.Filipu i Jakovu, u Sukošanu i moram opet primijetiti da mi je u Bibinjama ipak najnapornije jer su djeca izuzetno živahna i nemirna.

Kako ste došli na ideju da vodite dramsku radionicu u mjestima izvan Zadra?

 • A došla sam na ideju zato što se samnom, dok još nisam završila glumu i dok sam bila dijete, nitko nije imao baviti. Htjela sam glumiti, no nisam imala priliku da me itko tko se bavi profesionalnom glumom uputi, nego sam bila kući i čučurila ispred televizije kao i većina djece danas. Želim dati priliku djeci neka barem probaju glumiti, a možda netko od njih i postane jednog dana glumac ili glumica.

Kako djeca iz Bibinja glume i jesu li dobri?

 • Jesu, ali da barem malo više slušaju bili bi i bolji.

Vidite li već neku potencijalnu zvijezdu?

 • Potencijalnu? Glumačku zvijezdu? Pa, mogao bi netko od vas upisati glumu, kako ne, samo trebao bi se maknuti iz ove grupe u kojoj su neki koji samo dolaze pričati i trošiti svoje vrijeme.

Stella Kero i Maja Sikirić, 5. a