INTERNETSKI ČASOPIS
OŠ STJEPANA RADIĆA - BIBINJE

Glumac glumi tijelom – čak i kad priča

Glumac Dražen Šivak očarao nas je svojom glumom te smo ga ugostili u našoj školi gdje je izveo predstavu Rođenje.

Popričali smo s njim o njegovom životnom pozivu, predstavi Rođenje, o važnosti glume i glumaca u današnjem svijetu.

Saznali smo da ste mnogo putovali i posjetili mnogo zemalja. Jeste li ikada glumili na stranom jeziku?

- Glumio sam na stranom jeziku. Glumio sam na engleskom, ruskom, jednom čak na mađarskom.

Jeste li oduvijek htjeli postati glumac?

-Skoro pa oduvijek, negdje treći –četvrti razred. To sam odlučio pa sam išao na dramsku. Svima sam govorio kako jedva čekam da završim osnovnu i srednju pa da idem u školu za glumce. Svi su mislili da se zezam, međutim stvarno sam to napravio.

O glumi i glumcima

Tko Vam je uzor? Tko Vam je najbolji strani, a tko domaći glumac ?

-Joj, tako rado bih vam to rekao, ima ih jako puno. Evo neki domaći glumci koje volim su Lili Matula, Rene Medvešek, Krešimir Mikić, Olga Pakalović, Dijana Vidušin, Alma Prica...

Imate li još neki hobi uz glumu?

-Imam jedan veliki hobi, a to je argentinski tango.

Koliko je za glumca važna fizička kondicija?

-Za glumca je jako važna fizička kondicija. Zato jer glumac glumi tijelom. Čak i kad priča, glumi tijelom. Puno mojih kolega ima svoj fizički hobi, neki sport, nešto vježbaju ili nešto treniraju. Neke predstave su dosta zahtjevne i naporne.

Kako je biti glumac?

-Biti glumac je zahtjevan posao, sigurno. Zato jer vi možda razmišljate o tome kako bi i vi da vam neko plješće, a vi se klanjate, ali to je samo jedan mali dio glumačkog posla. Poneki put je teško. Nije lako glumiti dok si bolestan ili umoran, te kad su uvjeti teški ili po noći trebate raditi. Meni se to npr. dogodilo par puta, no ipak moraš i dalje glumiti.

Dakle, biti glumac je zahtjevan posao?

-Morate znati da je svakodnevnica glumca puno različita od svakodnevnice ljudi koji idu svakodnevno na posao. Glumac se ne diže u 7:00 u jutro zato što je možda imao predstavu do vrlo kasno navečer. Tako da onda ima svoj posao u vrlo različitim dijelovima dana. Npr. ja sam danas ustao u 5:15 da bih mogao stići u Bibinje i igrati svih 5 predstava i da bih se mogao vratiti navečer jer imam još jednu predstavu.

O predstavama

Vidjeli smo da ste mnogo puta izveli predstavu Rođenje. Je li vam dosadila?

  • Baš sam malo prije rekao da mi je svaki put sve zabavnije i zabavnije. Djeca su uvijek različita, znači - nikako mi nije dosadilo.

Koja vam je najdraža održana predstava?

To je predstava Rođenje i u njoj najviše uživam.

Koliko vam treba da naučite tekst?

  • Pa, glumac jednu predstavu radi otprilike mjesec dana. Skoro svaki dan ponavljamo tekst i to je sasvim dovoljno. Ovu predstavu sam radio puno dulje, oko deset mjeseci. Ima puno pokreta i teže mi je bilo naučiti njih nego tekst.

Što biste poručili mladim glumcima?

Poručio bih im da ne budu preozbiljni, da vježbaju, vježbaju …

Preporuke mladima

Možete li usporediti doživljaje učenika iz naše škole s doživljajima učenika iz drugih škola?

  • To je jako zanimljivo. Mogao bih napisati jednu cijelu knjigu o školama u kojima sam bio. Dvije škole u kojima sam bio imale su samo jednog učenika. To je nešto sasvim različito od vaše škole koja ima oko 400 učenika, a onda ima nekih škola koje su duplo veće od vaše i imaju više učenika. To je jedan stampedo i kaos. Imam osjećaj da ste vi dosta mirni, možda je to varka.

Možete li reći za sebe da ste talentirani i kad ste otkrili ljubav prema glumi?

  • Za talent ne mogu reći – to uvijek moraju drugi, ne mogu za sebe govoriti. Poneki put mi se čini da ga imam, a poneki ne. Ljubav sam otkrio na Akademiji, tamo sam se baš zainteresirao za glumu.


Je li Vas neki događaj potaknuo da postanete glumac?

Obožavao sam čitanje, filmove i predstave, još uvijek često idem u kazalište i gledam filmove. Uvijek tražim nešto što me inspirira, a to je muzika.

Mislite li da se u filmovima i predstavama pokazuje stvarnost?

  • Kad gledamo neke predstaveili neke filmove čine nam se stvarniji od stvarnosti. Zato bih ja rekao da pokazuju stvarnost.

Možete li nam preporučiti neke filmove, predstave, knjige?

  • Ne mogu preporučiti ono što se meni sviđa, ali mogu svima reći da istražuju sami i da gledaju različite stvari čak i one koje im se ne sviđaju. Filmova danas ima toliko fantastičnih, predstava, ovisi gdje živite. Nadam se da ćete iskoristiti svaku priliku ako u blizini bude predstava.

Jeste li ikad doživjeli da se nekome ne sviđa vaša predstava?

Ne, nisam. Možda misliš ako netko izađe s predstave ili slično? Da, ako je netko izašao s predstave to nije toliko negativno, neka izađe ako mu se ne sviđa.

Eto, ne možemo na kraju nego zaključiti kako s ove predstave nitko nije izišao. Dapače, svi su tražili još!

Klementina Režan i Leona Lisica