INTERNETSKI ČASOPIS
OŠ STJEPANA RADIĆA - BIBINJE

Četiri čarobne riječi

Na radost svih nas, u školu nam je došao poznati mađioničar Luka Vidović.

Cijeli dan smo bili u iščekivanju i jedva smo dočekali početak predstave. Davno je poznato kako djeca ( a i odrasli) uživaju u trikovima, bilo da je riječ o kartama, zecu iz šešira ili malo složenijim trikovima o kojima danima, nakon predstave, ne prestajemo pričati i iznositi svoje teorije gdje je bila „ kvaka“. Nakon predstave uputili smo se s Lukom u školsku knjižnicu i postavili mu nekoliko pitanja. Namjerno mu nismo postavili pitanje da nam ispriča tajnu kojeg trika jer tako ionako smo ih sve „pročitali“.

Kada i kako ste otkrili ljubav prema trikovima?

  • Moj pokojni otac, glumac Ivica Vidović, oduvijek je volio mađioničare i trikove. Uveo me u taj svijet tako da mi je prije 20 godina pokazao prvi trik. Kasnije sam mnogo putovao te upoznao razne mađioničare koji su mi puno pomogli.

Kako se postaje mađioničar?

  • Kao i sve drugo, treba uložiti puno truda, odricanja i biti uporan. Ne smijemo odustati kada nam rik ne uspije ni prvi puta, pa ni drugi, ni treći. Treba vjerovati u sebe i graditi kariijeru mađioničara polako i strpljivo.

Jeste li imali uzor?

  • David Copperfield mi je bio uzor kad sam bio školarac, sada volim gledati strane mađioničare.

Koliko Vam je pomogao otac?

  • Jako, jako puno mi je pomogao. Posebno oko nastupa na sceni i oko nekih trikova.

Gdje Vam je bio prvi nastup?

  • Prvi nastup mi je bio u kazalištu Itd u Zagrebu prije 20 godina.

Jeste li na prvom nastupu imali tremu?

  • Ja sam i danas imao tremu. Jedenom mi je otac rekao:“ Onaj dan kad ne budeš imao tremu, znači da ti više nije stalo do posla koji radiš!“

Koliko dugo izvodite predstave za djecu? Kada ste počeli uveseljavati najmlađe?

  • Predstavu „ Četiri čarobne riječi“ počeo sam izvoditi prije dvije godine. Prije toga sam puno nastupao i shvatio kako su djeca najiskrenija publika. Ako se njima nešto zabavno oni će to prihvatiti i pokazati, ako nije onda neću imati njihovu pažnju.

Za koji se trik trebate najdulje pripremati?

  • Za svaki trik se jako puno pripremam jer se trik ne smije olako shvaćati. Svaki trik ima svoju težinu i ne smijem ga svrstavati u jednostavnu kategoriju.

Na koji način se snalazite ako trik ne krene po planu?

  • Kao što ste vidjeli, moja predstava je smiješna. Humor je najbolji ako se dogodi pogreška jer je normalno pogriješiti. Normalno je u školi dobiti jedinicu i peticu, bitno je kako se nosiš s time, bitno je što prije na to zaboraviti i potruditi se da se drugi puta ne dogodi pogreška.

Ima li razlike između mađioničara i iluzionista?

  • Iluzionisti i mađioničari rade trikove koji uveseljavaju ljude.

 

                                                                                                                      Pripremili: Vinko Koljđeraj i Vanda Sikirić