INTERNETSKI ČASOPIS
OŠ STJEPANA RADIĆA - BIBINJE

Hrabri telefon

„I djeca i roditelji najčešće zovu zbog problema u obitelji“

U životu se svakodnevno susrećemo s  problemima. Bili oni mali ili veliki, često  nije jednostavno pronaći rješenje. Ako se problemi ne riješe što prije, znaju se zakomplicirati i tada dolazi do velikih posljedica koje mogu utjecati na našu svakodnevicu. Kako bi se problem riješio, trebalo bi ga s nekim podijeliti  ili barem porazgovarati o njemu, ali nije svima uvijek lako pronaći osobu od povjerenja  koja će pružiti potporu. Hrabri telefon upravo nam to nudi. Podršku, savjete, povjerenje, prijateljski razgovor... Odlučila sam malo popričati s njima o njihovom poslu i predstaviti ih okolini  kako bi djeca i odrasli znali kome se mogu obratiti u slučaju problema. Problemi mogu biti različiti -depresija, nezadovoljstvo samim sobom, emocionalni problemi, problemi u obitelji, školi i dr. Obratiti  im se mogu i mali i veliki,  svima će rado pomoći.

„I roditelji i djeca zovu zbog sličnih problema“

O Hrabrom telefonu razgovarala sam s Ines Rezo, programskom koordinatoricom savjetodavnih linija Hrabrog telefona.

S kojim ciljem je osnovan Hrabri telefon­?

 • Hrabri telefon osnovan je 1997. godine s ciljem pružanja pomoći i podrške zlostavljanoj i zanemarenoj djeci i njihovim obiteljima. Kroz godine Hrabri telefon postaje prepoznat kao linija za sve probleme djece. Osim pružanja pomoći preko telefona, Hrabri telefon ima i program Dječje kuće Borovje u kojoj se organiziraju radionice kojima je cilj prevencija nasilja u obitelji, u školi i putem interneta, a djeca mogu besplatno dobiti i pomoć pri učenju.

Javljaju li vam se odrasli ljudi za pomoć?

 • Javljaju nam se mame, tate, bake, djedovi, učitelji, a ponekad i psiholozi i pedagozi. Još od početka našeg rada, roditelji su nas često zvali pa smo prošle godine odlučili posebno odvojiti liniju za djecu od linije za mame i tate. Roditelje često zanima na koji način mogu pristupiti djetetu i razgovarati s njim, žele čuti različite odgojne savjete, zabrinuti su za svoju djecu. Ponekad nam se jave i odrasle osobe koje su kao djeca proživljavale neku vrstu nasilja.

Koji su problemi česti kod mladih, a koji kod odraslih?

 • Teme zbog kojih nas zovu djeca i roditelji su slične. I jedni i drugi nas zovu zbog problema u obitelji. Djeca zovu zbog toga što imaju poteškoća u odnosu s roditeljima, a roditelji zovu zbog odgojnih savjeta u vezi svoje djece, često i zbog razvoda. Također, i jedni i drugi nas zovu zbog zlostavljanja ili nasilja, bilo u njihovoj obitelji ili u okolini. Djeca često zovu zbog poteškoća u odnosu sa svojim vršnjacima, dok roditelji često zovu i zbog nekih pravnih pitanja o tome kako zaštiti dijete u određenim situacijama.

I „lažni poziv“ je signal za pomoć

Ima li u vašem poslu slučajeva lažnih poziva, i ako ima, kako se odnosite prema njima?

 • Ponekad nas djeca zovu pa priznaju da zapravo to nije njihov pravi problem i da su zezali. Prema takvim pozivima se odnosimo kao i prema svim drugima jer djeca na taj način vide kako razgovor s nama izgleda i znaju da nas mogu nazvati i sa svojim stvarnim problemom. Osim toga, pokazalo se da velik broj djece, prije iznošenja svog stvarnog problema, nekad ranije nazove našu liniju samo da bi provjerili hoćemo li im pomoći i ako nas zezaju, hoćemo li ih razumjeti i kako ćemo reagirati.

Koliko poziva (prosječno) primite dnevno?

 • U prosjeku primimo oko 70 poziva dnevno, a osim putem telefona, djeca, mladi i roditelji nam se svakodnevno javljaju putem chata, foruma i e-maila.

Postoji li neko razdoblje tijekom godine kad primate više poziva za pomoć nego inače (pred kraj školske godine, za vrijeme praznika ili sl.)?

 • U pravilu primamo podjednako poziva tijekom cijele godine, no postoje male razlike u temama zbog kojih nas češće zovu u različitim razdobljima. Na primjer, početkom i krajem školske godine je dosta poziva vezana uz školu (npr. ocjene), dok tijekom praznika ta tema nije toliko prisutna.

Zagarantirana anonimnost

Mogu li nazivatelji ostati anonimni ili je potrebno reći svoju lokaciju?

 • Linija je anonimna što znači da nazivatelji ne moraju reći svoje ime i prezime niti lokaciju. Sigurna je jer informacija da je dijeto zvalo se neće pokazati na ispisu poziva ili mjesečnom računu. Važno je naglasiti i da je besplatna, s bilo koje fiksne ili mobilne mreže u Hrvatskoj. Također je povjerljiva, što znači da informacije koje dijete kaže savjetovatelju ostaju na Hrabrom telefonu, osim ako dijete samo izrazi želju da Hrabri telefon kontaktira Centar za socijalnu skrb ili policiju.

Što vi možete poduzeti nakon razgovora, ako vidite da se radi o težem problemu?

 • Hrabri telefon za djecu djeluje kao prva točka pomoći djeci koja se nalaze u različitim teškoćama. To znači da je naš zadatak saslušati dijete, dati mu podršku i ohrabriti ga te ga uputiti na odrasle osobe u njegovoj okolini koje ga mogu zaštititi. Često potičemo djecu da nas ponovno nazovu i jave kako se njihova situacija dalje razvijala, posebice u slučaju da plan koji napravimo zajedno s djetetom nije uspio te su im potrebne nove smjernice. Osim toga, ako se radi o vršenju nasilja nad djetetom, postoji mogućnost da Hrabri telefon u dogovoru s djetetom anonimno obavijesti nadležni Centar za socijalnu skrb i/ili policiju. Konkretno, to znači da će Hrabri telefon kontaktirati određeni Centar za socijalnu skrb uz pristanak djeteta i iznijeti informacije o zlostavljanju koje se događa u djetetovoj okolini, a da pri tome ne kaže da je dijete dalo te informacije.

Mogu li vas kontaktirati osobe koje imaju problem s učenjem, emocionalnim problemima, osjećajem straha, manje vrijednosti?

 • Hrabri telefon za djecu mogu nazvati djeca koja imaju bilo kakvu poteškoću u životu koja njima predstavlja problem. To mogu biti problemi s učenjem, nošenje s raznim neugodnim emocijama poput straha ili tuge zbog gubitka bliske osobe, ljubavni problemi, svađe s prijateljima…

Tko je s druge strane?

Kakve osobine treba imati osoba da bi mogla vršiti posao savjetovatelja?

 • Savjetovatelji Hrabrog telefona su mlade osobe, studenti fakulteta humanističkih znanosti (psihologije, socijalnog rada, edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta). Prije uključivanja u rad na liniji, savjetovatelji su posebno educirani za telefonsko savjetovanje i znaju puno o tome kako se djeca osjećaju i što mogu napraviti kada imaju različite teškoće. Oni su također volonteri, što znači da besplatno rade na Hrabrom telefonu da bi bili podrška onima kojima je to potrebno.

Jeste li imali problema kao na primjer da ste tužni poslije razgovora, da Vas je dirnula priča i problem?

 • Da bismo nekome zaista bili podrška i dobro uho za slušanje, nužno je imati sposobnost empatije - uživljavanja u priču i emocionalno stanje druge osobe. Osjećaj tuge i brige za dijete koji se često javi ne smatramo problemom. Međutim, važno je znati gdje su granice toga što Hrabri telefon kao telefonska linija može napraviti, kao i vjerovati da će dijete imati snage provesti u djelo plan koji napravi sa savjetovateljem.

Možete li reći nešto za kraj razgovora, treba li se svojih problema stidjeti, ili ih podijeliti i riješiti?

 • Ono što je zajedničko mnogoj djeci koja su zvala Hrabri telefon je da ona nisu kriva za situacije koje su im se dogodile u životu iako su se tako ponekad osjećali. Zbog toga često nisu podijelili svoje teškoće s bliskim ljudima što je dovelo do većeg osjećaja usamljenosti, straha i bespomoćnosti. Zbog toga je prvi korak koji savjetovatelji predlože djeci traženje osobe iz njihove okoline kojoj vjeruju i kojoj se mogu povjeriti o svom problemu. Za kraj vas ostavljamo s porukom djevojke koja je nazvala Hrabri telefon:

„Željela bih iskoristiti ovu priliku da vam se zahvalim na svemu što ste učinili za mene. Dobila sam potrebnu snagu da krenem dalje te da se suočim sa svojom prošlošću. Razmišljala sam dosta o svemu tome i shvatila da je preda mnom cijela budućnost koja donosi mnoge prilike za bolji život, iako put do toga neće biti lagan. Znam da će tu biti uspona i padova, ali ovim vam putem obećavam da neću odustati. Također ću u budućnosti pokušati na bilo koji način spriječiti svaki oblik nasilja jer znam kako se osjeća žrtva nasilja. Hvala vam još jednom na svemu.“

Na stranici www.hrabritelefon.hr mogu se pronaći sve informacije o Hrabrom telefonu i njegovim aktivnostima.

Fotografije koje se nalaze u tekstu preuzete su sa stranica www.vcz.hr i www.hrabritelefon.hr.

Sana Lisica, 7. a