INTERNETSKI ČASOPIS
OŠ STJEPANA RADIĆA - BIBINJE

„Čarobna torba odvela je cijelu obitelj u čaroban svijet knjiga“

 

Projekt poticanja čitanja Čitamo mi, u obitelji svi započeo je u drugom polugodištu školske godine 2016./2017. u dva treća razreda, a dovršen je u rujnu ove školske godine.

Projekt su provele učiteljice Iva Režan i Ljilja Delija uz pomoć školske knjižničarke Marijane Pavić. Radi se o projektu koji se provodi na razini cijele Hrvatske u osnovnim školama, uglavnom u trećim razredima na način da svaki razred dobije ruksak s novim i zanimljivim knjigama koji svaki učenik nosi u svoju obitelj na pet dana zajedničkog obiteljskog čitanja. U svakom ruksaku nalazi se osam knjiga iz različitih područja, namijenjenih različitim uzrastima kako bi svaki član obitelji mogao pronaći knjigu za sebe. Ovaj put u ruksaku su se našli sljedeći naslovi: kratki roman Djed Mraz dimnjačar, strip Mali Guj i njegov Zmuj, Priče o jazavcu Jošku,popularno-znanstvena knjiga Divovi- tajna povijest, edukativna matematička slikovnica Umni izazovi, priča Plamenko u lovu na mamuta te dvije knjige za roditelje –roman Glava velike ribe i odgojni priručnik Roditeljstvo se može učiti, a dodali smo i dječji roman Skijaški dnevnik Pauline P. Učenici su redom izmjenjivali ruksak na način da je jedan učenik uzimao ruksak petkom ,a vraćao ga u školu srijedom kada bi ujedno razredu izlagao svoje dojmove s obiteljskog čitanja, pročitao pjesmu inspiriranu projektom ili pokazao svoj crtež.

Oduševljeni novim i zanimljivim knjigama i učenici i njihovi roditelji izrazili su zadovoljstvo ovogodišnjim projektom te zaželjeli da se projekt nastavi i sa sljedećim generacijama te novim i zanimljivim knjigama.

Završetak projekta učenici i učiteljice obilježili su svečanostima u razredima na kojima su podijeljene nagrade za najljepše pjesme, crteže i osvrte te za najbolje riješen test-kviz o pročitanim knjigama iz ruksaka, a nagrade su, naravno, bile vrijedne knjige i slikovnice. No, zaključili smo da su svi učenici dobili nagradu – zajednički provedeno vrijeme u čitanju zabavnih knjiga sa svojom obitelji kako je u svojem nagrađenom osvrtu napisao Ivano : „Čarobna torba odvela nas je u čaroban svijet knjiga.“

 

Marijana Pavić, knjižničarka