INTERNETSKI ČASOPIS
OŠ STJEPANA RADIĆA - BIBINJE

U pismu, iskreno

Ove godine naša je škola i službeno uvrštena u program manifestacije Zadar čita u kojem smo sudjelovali s nizom aktivnosti. Budući da je ovogodišnja tema manifestacije Pismo, naš je program proveden pod nazivom „U pismu, iskreno“.

Aktivnosti smo provodili tijekom cijelog tjedna od 12. do 17. ožujka u prostoru naše školske knjižnice i njezinog dnevnog boravka gdje je uređen pano s temom pisma i postavljena mala izložba poštanskih maraka i romana napisanih u obliku pisma ili dnevnika.

S učenicima prvog razreda koji pohađaju produženi boravak u školi čitali smo slikovnicu Pastele u štrajku Drewa Daywalta nakon čega se održala mala likovna radionica bojanja pastelama dok su trećaši (3.a i 3.b) čitali slikovnicu Tajanstveno pismo koja ih je motivirala za radionicu Poštujem tvoju privatnost.

Učenici 5.c razreda čitali su roman Zlatka Krilića Zagonetno pismo i sudjelovali u zabavnoj radionici dešifriranja u kojoj su morali „probiti šifru“ tj. transliterirati pisma napisana na glagoljici.

Učenica 6.b razreda Ana Mikulić za svoj je razred pripremila prezentaciju romana Ksenije Grozdanić Nova sam u školi, a učenici  7.a razreda čitali su ulomke iz romana Mirjane Mrkele Dragi Olivere te održali malu debatu na temu Lako (ni)je biti dijete.

Sedmaši koji vole sport, a naročito košarku te engleski jezik gledali su i analizirali animirani film Dear basketball snimljen prema pismu koje je poznati košarkaš Kobe Bryant napisao svojoj voljenoj Košarci u trenutku kada je odlučio da se povlači iz profesionalnog igranja, a za koji je ove godine nagrađen Oscarom te su pismo prevodili s engleskog na hrvatski jezik.

Istovremeno se u školi provodilo natjecanje za najljepše pismo upućeno književnom liku na način da su učenici u poštanski sandučić ispred knjižnice ubacivali pisma adresirana na književne likovne. Kruna cijelog programa bilo je svečano proglašenje najuspješnijih i pohvaljenih pisama i dodjela nagrada i pohvalnica koje se održalo ispred školske knjižnice.

Bio je to doista veseo, raznovrstan i uspješan program u kojem su rado sudjelovali i učenici i njihovi nastavnici.

 

Marijana Pavić, knjižničarka

 

 

Free Joomla Lightbox Gallery