INTERNETSKI ČASOPIS
OŠ STJEPANA RADIĆA - BIBINJE

Jazz na kotačima

 Naša se škola prijavila na natječaj "Ruksak pun kulture".

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske raspisalo je taj pozivni natječaj za sve dječje vrtiće, osnovne i srednje škole.

Naša je škola bila odabrana za jednu kulturnu aktivnost. Odlučili smo se  za glazbeno-scenski program jer naši učenici nikada nisu bili u prilici tako nešto vidjeti i doživjeti. Kako je mjesec travanj proglašen mjesecom jazza dodijeljena nam je predstava "Jazz na kotačima"  koju izvode Lela i Joe Kaplowitz. Predstava za sve naše učenike je bila besplatna. Učenici sedmih i osmih razreda uživali su uz jazz glazbu te su s Lelom i Joeom svirali i pjevali. Lela i Joe su im pokazali povijest jazz glazbe i otplesali step. Učenici su bili zadovoljni s predstavom. Povodom toga odlučila sam napraviti intervju s Joe om i Lelom.

 

Kako ste se uključili u program "Ruksak pun kulture"?

- Već od 2009. godine imamo ovaj program "Jazz na kotačima" i gostujemo po cijeloj Hrvatskoj, a 2015. godine smo se prvi puta uključili u "Ruksak pun kulture". Oduševili smo ih tim programom te smo prvi put s njima radili. Ove godine smo se opet prijavili, a ste vi prva škola u nizu koje trebamo posjetiti.

 

Kako je nastala ideja za edukacijski program "Jazz na kotačima"?

- Kako smo se doselili iz Amerike, a tamo smo bili konstantno pod utjecajem jazza jer u Americi  ima puno klubova i glazbenika koji se bave jazzom, a u Hrvatskoj to nije slučaj. Onda smo mislili da možda ne bi bilo loše da djecu baš ovog uzrasta, sedmi, osmi pa čak i peti i šesti razredi, nauče malo više o toj vrsti glazbe koja tu i nije poznata.

Kakav je interes djece na jazz glazbu?

- Na prvu, kada čuju za jazz obično su podijeljeni, ili nisu čuli za jazz ili misle da je to dosadno i tako dalje. Međutim onda se zainteresiraju i sudjeluju te im bude dobro jer je jazz dosta živahna glazba.

 

LELA:

Na sve Vaše interese i aktivnosti je li Vam 24 sata u danu malo?

- Premalo je 24 sata za sve ono što bih ja voljela i htjela napraviti.

 

Kako balansirate između obveza, nastupa u Hrvatskoj i Americi?

- Uvijek je to sve dosta dugo unaprijed dogovoreno, evo sad već planiramo našu promociju albuma u New Yorku 19.9. To već 6 mjeseci unaprijed znamo pa se onda organiziramo, kupimo karte, otkažemo sve obaveze. Na taj način uspijem sve odraditi.

 

JOE:

Koje instrumente svirate? Koji instrument učenici najbolje prihvaćaju?

- Sviram klavir, trubu i orgulje, a učenici najbolje prihvaćaju klavir.

2006. godine preselili ste se u Hrvatsku. Koji je razlog Vašeg preseljenja, ljubav ili glazba?

- I zbog ljubavi i zbog glazbe u isto vrijeme.

 

 

                                                                                                                                                                      Pripremila: Marieta Lisica 6.c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free Joomla Lightbox Gallery